Sziasztok :)
A mai nap hoztam nektek egy szezonális őszi perzsa ételt. Mivel ez az évszak a gránátalma, és a dió szezonja, gondoltam ez a legjobb alkalom megosztani veletek ezt a receptet, plusz most könnyű beszerezni az alapanyagokat is. Nagyon szeretem ezt az ételt, sosem tudok vele betelni, nálam egy nap alatt elfogy, ezt esszük ebédre, és vacsorára. A gránátalma édes-savanykás íze, és a dió kombinációja, csodás módon kiegyenlítik egymást, s egy különleges ízvilágot eredményeznek. A Khoresh-e Fesenjoon az egyik legfinomabb perzsa étel, nem igényel sok összetevőt, vagy elkészülési időt. Viszonylag gyorsan elkészíthető, egyszerű, és egészséges. A Khoresh a perzsáknál olyant mint nálunk a pörkölt (vagyis náluk ez egy pörkölt fajta) csak nagyon sűrű "szafttal". A recepttel kapcsolatban nagyon fontos, hogy beszerezzünk egy jobb minőségű gránátalma koncentrátumot/szirupot. Sűrűnek kell lennie, és nem vizesnek, amit édesítő szerrel kevernek. Ősi recept alapján pedig aranyszabály a dió alapnak az alacsony hőmérsékleten való főzése, mert a dióolajnak fokozatosan kell "felszabadulnia".
Hozzávalók:
3 db csirkecomb
1 db csirkemell
só
0.5 ek őrölt koriander
0.5 ek ötfűszer keverék (lényeg hogy legyen benne fahéj, gyömbér, és szerecsen dió). (Én Tunéziai ötfűszer keveréket használtam).
1 csokor koriander
1 db nagy lilahagyma
1 db nagy vöröshagyma
5-8 db fokhagyma
350g darált dió (FONTOS nem cukrozot, hanem natur)!
1 db gránátalma
2 fakanálnyi (én nagy felületű fakanállal adtam hozzá, ha nincs hasonló akkor 4 ek) gránátalma szirup (FONTOS, hogy jobb minőségű szirupot szerezzen be, és a gránátalmalé nem jó, mert az nagyon vizes, és teli van édesítőszerrel)!
olívaolaj a sütéshez
1 ek finomliszt
2 pohár víz
Elkészítés:
Tisztítsuk meg a csirkemellet, és a combokat, majd vágjuk fel a képen látható módon (kisebb darabokra).
A lilahagymát, és a vöröshagymát négy darabra szeleteljük fel.
+ tisztítsunk meg néhány darab fokhagymát.
Olívaolajjal kenjünk ki egy nagyobb serpenyőt.
A 0.5 ek sót, 0.5 ek szárítot koriandert, és a 0.5 ek ötfűszer keveréket keverjük össze egy tálban.
A húsokat jól fűszerezzük meg, mind két oldalát, majd tegyük a kiolajozott serpenyőbe a hagymákkal együtt, és szórjuk meg koriander levéllel.
Adjunk hozzá egy kis pohár vizet.
Ezután fóliával jó szorosan fedje le, hogy ne jöhessen ki a meleg. A sütőt állítsa 180' (fokra), és hagyja sülni 40 percig.
Ha letelt a 40 perc vegyük le a fóliát, és tegyük vissza még 10 percre, hogy jól megpiruljon.
Ezután a comb részeit rakjuk egy nagy serpenyőbe, öntsük hozzá a levet, és adjunk hozzá néhány hagymát is. Sütéskor a csirkemell jól megpuhult, és nem száradt ki, azonban a csirkecombok nem főttek meg rendesen, ezért közepes hőfokon (villanytűzhelynél 4-es 5-ös) tovább kell még főzni.
Végül fedjük le egy tetővel és hagyjuk főni, addig amíg el nem készül végleg a diós alapunk ez kb 35 perc.
De addig is miközben ez fő készítsük el a diós gránátalmás alapot.
1 evőkanál lisztet tegyünk egy elő melegített fazékba.
Folyamatos víz hozzáadásával (1.5 pohár) habverővel kavarjuk. Nem szabad csomósnak lennie a "lének", (olyan mintha habarást csinálnánk), és közepes hőfokon kell kavarni (villanytűzhelyen 4-es fokozat)!
Mérje ki a darált diót ez kb 350g, vagyis 1 pohár.
Folyamatos keverés mellett adja hozzá a diót. A hőmérséklet még mindig közepes (villanytűzhelynél 4-es, 5-ös fokozta). 5-10 percig főzzük a szószt, néha kavarjuk meg, nehogy leégjen a fazék aljára.
5-10 perc elteltével látni fogjuk a kis olaj buborékokat. Ez annak a jele, hogy jó munkát végzet!
Ezután a gránátalma szirupból adjon hozzá 2 fakanálnyit (figyelem az én fakanalam nagy felületű, ovális alakú, nem kerek, ha önnek nincs hasonlója akkor kb 4 ek adjon hozzá). Én ezt a szirupot egy budapesti iráni boltból vásároltam, aminek a pontos címét a "Nagy bevásárlás" fül alatt megtalálhat.
Ettől az alapunk kap egy savanykás ízt, és egy csodaszép barnást színt. Fontos a kóstolás!! Ha nagyon sok szirupot tett bele, és savanyúnak találja adjon hozzá egy kevés cukrot, ha pedig nagyon édesnek találja (amit nem hinnék), akkor adjon még hozzá a szirupból.
+ Adjon még hozzá 4-5 csipet sót, hogy még jobban kihozza az ízeket. S hagyja lassú hőfokon (villanysütőnél 3-as fokozat) 30 percig főni, ez azért fontos hogy elpárologjon belőle a víz (nem lehet vizes), és jól össze érjenek az ízek, közben néha kavarja meg, nehogy leégjen a lábas aljára. (Ne feledje a hús még mindig fő, egészen addig amíg a szósz).
Ha letelt az idő akkor tálalhatunk, köretnek egyszerű jázmin, vagy basmati rizsát szoktak, fogyasztani gránátalmával. Iránban a csirkehúst, és a diós alapot egybefőzik (a végén). Én azonban szerettem volna megmutatni hogyan lehet elkészíteni külön külön :). Tehát a csirkehúst, és a diós gránátalmás szószt külön tányéra/tányérba helyeztem. Tálaláskor a csirke combra öntöttem a szószból, a jázmin rizsára pedig egy kevés gránátalma levet tettem.
Jó étvágyat kívánok! :) ♥