Fűszer Konyha

Perzsia Ízei

Khoresh Fesenjoon

2017. november 13. 23:37 - Fűszer Konyha

Gránáralmás, diós csirkehús

Sziasztok :)

A mai nap hoztam nektek egy szezonális őszi perzsa ételt. Mivel ez az évszak a gránátalma, és a dió szezonja, gondoltam ez a legjobb alkalom megosztani veletek ezt a receptet, plusz most könnyű beszerezni az alapanyagokat is. Nagyon szeretem ezt az ételt, sosem tudok vele betelni, nálam egy nap alatt elfogy, ezt esszük ebédre, és vacsorára. A gránátalma édes-savanykás íze, és a dió kombinációja, csodás módon kiegyenlítik egymást, s egy különleges ízvilágot eredményeznek. A Khoresh-e Fesenjoon az egyik legfinomabb perzsa étel, nem igényel sok összetevőt, vagy elkészülési időt. Viszonylag gyorsan elkészíthető, egyszerű, és egészséges. A Khoresh a perzsáknál olyant mint nálunk a pörkölt (vagyis náluk ez egy pörkölt fajta) csak nagyon sűrű "szafttal". A recepttel kapcsolatban nagyon fontos, hogy beszerezzünk egy jobb minőségű gránátalma koncentrátumot/szirupot. Sűrűnek kell lennie, és nem vizesnek, amit édesítő szerrel kevernek. Ősi recept alapján pedig aranyszabály a dió alapnak az alacsony hőmérsékleten való főzése, mert a dióolajnak fokozatosan kell "felszabadulnia". 

photo5784935814155840192.jpg

Hozzávalók:

3 db csirkecomb

1 db csirkemell

0.5 ek őrölt koriander

0.5 ek ötfűszer keverék (lényeg hogy legyen benne fahéj, gyömbér,  és szerecsen dió). (Én Tunéziai ötfűszer keveréket használtam).

1 csokor koriander

1 db nagy lilahagyma

1 db nagy vöröshagyma

5-8 db fokhagyma

350g darált dió (FONTOS nem cukrozot, hanem natur)!

1 db gránátalma

2 fakanálnyi (én nagy felületű fakanállal adtam hozzá, ha nincs hasonló akkor 4 ek) gránátalma szirup (FONTOS, hogy jobb minőségű szirupot szerezzen be, és a gránátalmalé nem jó, mert az nagyon vizes, és teli van édesítőszerrel)!

olívaolaj a sütéshez

1 ek finomliszt

2 pohár víz

Elkészítés:

Tisztítsuk meg a csirkemellet, és a combokat, majd vágjuk fel a képen látható módon (kisebb darabokra).

photo5784935814155840159.jpg

A lilahagymát, és a vöröshagymát négy darabra szeleteljük fel.

photo5784935814155840161.jpg

+ tisztítsunk meg néhány darab fokhagymát.

photo5784935814155840162.jpg

Olívaolajjal kenjünk ki egy nagyobb serpenyőt.

photo5784935814155840160.jpg

A 0.5 ek sót, 0.5 ek szárítot koriandert, és a 0.5 ek ötfűszer keveréket keverjük össze egy tálban.

photo5784935814155840163.jpg

A húsokat jól fűszerezzük meg, mind két oldalát, majd tegyük a kiolajozott serpenyőbe a hagymákkal együtt, és szórjuk meg koriander levéllel.

photo5784935814155840164.jpg

Adjunk hozzá egy kis pohár vizet.

photo5784935814155840165.jpg

Ezután fóliával jó szorosan fedje le, hogy ne jöhessen ki a meleg. A sütőt állítsa 180' (fokra), és hagyja sülni 40 percig.

photo5784935814155840167.jpg

Ha letelt a 40 perc vegyük le a fóliát, és tegyük vissza még 10 percre, hogy jól megpiruljon.

photo5784935814155840173.jpg

Ezután a comb részeit rakjuk egy nagy serpenyőbe, öntsük hozzá a levet, és adjunk hozzá néhány hagymát is. Sütéskor a csirkemell jól megpuhult, és nem száradt ki, azonban a csirkecombok nem főttek meg rendesen, ezért közepes hőfokon (villanytűzhelynél 4-es 5-ös) tovább kell még főzni.

photo5784935814155840181.jpg

Végül fedjük le egy tetővel és hagyjuk főni, addig amíg el nem készül végleg a diós alapunk ez kb 35 perc.

photo5784935814155840182.jpg

De addig is miközben ez fő készítsük el a diós gránátalmás alapot.

1 evőkanál lisztet tegyünk egy elő melegített fazékba.

photo5784935814155840169.jpg

Folyamatos víz hozzáadásával (1.5 pohár) habverővel kavarjuk. Nem szabad csomósnak lennie a "lének", (olyan mintha habarást csinálnánk), és közepes hőfokon kell kavarni (villanytűzhelyen 4-es fokozat)!

photo5784935814155840171.jpg

Mérje ki a darált diót ez kb 350g, vagyis 1 pohár.

photo5784935814155840174.jpg

Folyamatos keverés mellett adja hozzá a diót. A hőmérséklet még mindig közepes (villanytűzhelynél 4-es, 5-ös fokozta). 5-10 percig főzzük a szószt, néha kavarjuk meg, nehogy leégjen a fazék aljára.

photo5784935814155840175.jpg

5-10 perc elteltével látni fogjuk a kis olaj buborékokat. Ez annak a jele, hogy jó munkát végzet!

photo5784935814155840176.jpg

Ezután a gránátalma szirupból adjon hozzá 2 fakanálnyit (figyelem az én fakanalam nagy felületű, ovális alakú, nem kerek, ha önnek nincs hasonlója akkor kb 4 ek adjon hozzá). Én ezt a szirupot egy budapesti iráni boltból vásároltam, aminek a pontos címét a "Nagy bevásárlás" fül alatt megtalálhat.

photo5784935814155840178.jpg

Ettől az alapunk kap egy savanykás ízt, és egy csodaszép barnást színt. Fontos a kóstolás!! Ha nagyon sok szirupot tett bele, és savanyúnak találja adjon hozzá egy kevés cukrot, ha pedig nagyon édesnek találja (amit nem hinnék), akkor adjon még hozzá a szirupból.

+ Adjon még hozzá 4-5 csipet sót, hogy még jobban kihozza az ízeket. S hagyja lassú hőfokon (villanysütőnél 3-as fokozat) 30 percig főni, ez azért fontos hogy elpárologjon belőle a víz (nem lehet vizes), és jól össze érjenek az ízek, közben néha kavarja meg, nehogy leégjen a lábas aljára. (Ne feledje a hús még mindig fő, egészen addig amíg a szósz).

photo5784935814155840179.jpg

photo5784935814155840180.jpg

Ha letelt az idő akkor tálalhatunk, köretnek egyszerű jázmin, vagy basmati rizsát szoktak, fogyasztani gránátalmával. Iránban a csirkehúst, és a diós alapot egybefőzik (a végén). Én azonban szerettem volna megmutatni hogyan lehet elkészíteni külön külön :). Tehát a csirkehúst, és a diós gránátalmás szószt külön tányéra/tányérba helyeztem. Tálaláskor a csirke combra öntöttem a szószból, a jázmin rizsára pedig egy kevés gránátalma levet tettem.  

photo5784935814155840192.jpg

photo5784935814155840189.jpgphoto5784935814155840187.jpg

Jó étvágyat kívánok! :) ♥

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fuszerkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr9813261125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása