Sziasztok *_*
Nagyon szeretem a halakat, gazdag A és D-vitaminban, illetve Omega-3 zsírsavakban. A mai nap ghezel ala-t (pisztráng) sütöttem sabzi polo-val (zöld fűszeres rizs). Az irániak közkedvelt csemegéje ez a hal. Sok fajta képen elkészíthető, én az egyik kedvencemet mutatom be. Nem időigényes, egyszerűen elkészíthető, és nagyon finom étel. Ebédnél főétel ként, vagy egy könnyű vacsorához ajánlanám.
Pisztráng sütése:
Hozzávalók:
2 fő részére
2 db nagyobb egész pisztráng (kb 1 kg).
1 db citrom
1 db lime
1 kisebb méretű gyömbér
2 csipetnyi szárított rozmaring
ízlés szerint fokhagymapor
ízlés szerint só
ízlés szerint fehér bors
15-17 ek olíva olaj (sütéshez)
Elkészítés:
Fogjuk a citromot, és a limot vágjuk félbe, majd két külön tálba facsarjuk le őket. Az első tálba megy a citrom meg a lime egyik fele, a második tálba megy a másik fele.
A gyömbért reszeljük le. Majd annak is a felét rakjuk az egyik majd a másik tálba.
Végül adjunk hozzá egy-egy csipet rozmaringot. Így kell kinéznie a két tálunknak:
Íme a két szép pisztrángunk, jó alaposan hideg vízben mossuk meg őket.
Hagyjuk a vágódeszkán az egyiket és vágjuk le a képen látható módon a fejét.
Szabadítsuk meg az úszóitól is. Majd fordítsuk úgy ahogy a képen látjuk.
Most kifogjuk csontozni a halat egy egyszerű módszerrel. Egyik kezünkkel föntről lefele közepes erősséggel nyomjuk a halat a vágódeszka felé. Elejétől a végéig apró mozdulatokkal. Érezze ahogy a csont elenged a hústól. Figyeljen a hal húsára! Mivel nagyon puha ne trancsírozza szét. Így kell kinéznie a halnak ha jó volt a technika:
Ez pedig a gerince. Ha talál oldalt aprócska szálkákat, óvatosan vegye ki őket.
Ha a másik halat is ugyan ilyen szépen elválasztottuk a gerincétől, lassú hideg vízben tisztítsuk meg a halat. Fontos a lassú vízfolyás, mer így nem megy tönkre a hal húsa.
Ezután két külön tányérra helyezzük a halakat. Sózzuk, borsozzuk, majd mindkettőre rá öntjük az elkészített citromos folyadékunkat. Egyiket az egyikre, másikat a másikra. S hagyjuk 10 percig állni, pácolni.
Az idő leteltével előveszünk egy nagy serpenyőt, és kb 15-17 ek olíva olajjal felöntjük. Az egyik pisztrángot bőrével lefele helyezzük a serpenyőbe. Közepes hőfokon sütjük (villanytűzhelynél 6-ös fok).
Megszórjuk egy csipet fokhagyma granulátummal.
S lefedjük.
5 perc elteltével felemeljük a fedőt, és egy spatulával a hal alányúlunk. Ha úgy érezzük kicsit már "merevedik" a hús, megfordítjuk és vissza helyezzük rá a fedőt kb 3-4 perc erejéig.
3-4 perc elteltével felemeljük a fedőt, s egy villa segítségével leszedjük a hal bőrét.
Majd újból a spatulával (lehet kettőre is szükség lesz) megfordítjuk a halat, óvatosan nehogy szétessen a húsa.
Lejjebb vesszük a hőfokot (villanytűzhelynél 5-ös fok), és fedő nélkül addig sütjük tovább amíg az olaj, meg a víz el nem párolgott. Ez kb 5-8 perc.
U.M: A másik halat is ugyan ezen a módon kell elkészíteni.
Ha végeztünk sabzi polo-val (zöld fűszeres rizs), és citrommal tálaljuk. A tálalási forma az önfantáziáján múlik, de hagyományosan így nézne ki (hosszúkás tányéron). Iránban szívesen fogyasztanak mellé joghurtot.
Jó étvágyat kívánok! :) ♥