Fűszer Konyha

Perzsia Ízei

Ghezel Ala ∼ Pisztráng

2017. november 06. 15:48 - Fűszer Konyha

Serpenyőben sült pisztráng

Sziasztok *_*

Nagyon szeretem a halakat, gazdag A és D-vitaminban, illetve Omega-3 zsírsavakban. A mai nap ghezel ala-t (pisztráng) sütöttem sabzi polo-val (zöld fűszeres rizs). Az irániak közkedvelt csemegéje ez a hal. Sok fajta képen elkészíthető, én az egyik kedvencemet mutatom be.  Nem időigényes, egyszerűen elkészíthető, és nagyon finom étel. Ebédnél főétel ként, vagy egy könnyű vacsorához ajánlanám. 

ketten_2.jpg

Pisztráng sütése:

Hozzávalók:

2 fő részére

2 db nagyobb egész pisztráng (kb 1 kg).

1 db citrom

1 db lime

1 kisebb méretű gyömbér

2 csipetnyi szárított rozmaring

ízlés szerint fokhagymapor

ízlés szerint só

ízlés szerint fehér bors

15-17 ek olíva olaj (sütéshez)

Elkészítés:

Fogjuk a citromot, és a limot vágjuk félbe, majd két külön tálba facsarjuk le őket. Az első tálba megy a citrom meg a lime egyik fele, a második tálba megy a másik fele.

citrom.jpg

A gyömbért reszeljük le. Majd annak is a felét rakjuk az egyik majd a másik tálba.

gyomber.jpg

Végül adjunk hozzá egy-egy csipet rozmaringot. Így kell kinéznie a két tálunknak:

lotty_2.jpg

Íme a két szép pisztrángunk, jó alaposan hideg vízben mossuk meg őket.

ketten_2.jpg

Hagyjuk a vágódeszkán az egyiket és vágjuk le a képen látható módon a fejét.

fej_le.jpg

Szabadítsuk meg az úszóitól is. Majd fordítsuk úgy ahogy a képen látjuk.

kezdes.jpg

Most kifogjuk csontozni a halat egy egyszerű módszerrel. Egyik kezünkkel föntről lefele közepes erősséggel nyomjuk a halat a vágódeszka felé. Elejétől a végéig apró mozdulatokkal. Érezze ahogy a csont elenged a hústól. Figyeljen a hal húsára! Mivel nagyon puha ne trancsírozza szét. Így kell kinéznie a halnak ha jó volt a technika:

lapitva.jpg

Ez pedig a gerince. Ha talál oldalt aprócska szálkákat, óvatosan vegye ki őket.

csont.jpg

Ha a másik halat is ugyan ilyen szépen elválasztottuk a gerincétől, lassú hideg vízben tisztítsuk meg a halat. Fontos a lassú vízfolyás, mer így nem megy tönkre a hal húsa. 

Ezután két külön tányérra helyezzük a halakat. Sózzuk, borsozzuk, majd mindkettőre rá öntjük az elkészített citromos folyadékunkat. Egyiket az egyikre, másikat a másikra. S hagyjuk 10 percig állni, pácolni.

pac.jpg

Az idő leteltével előveszünk egy nagy serpenyőt, és kb 15-17 ek olíva olajjal felöntjük. Az egyik pisztrángot bőrével lefele helyezzük a serpenyőbe. Közepes hőfokon sütjük (villanytűzhelynél 6-ös fok).

kezdes_1.jpg

Megszórjuk egy csipet fokhagyma granulátummal.

fokhagyma.jpg

S lefedjük.

fedo.jpg

5 perc elteltével felemeljük a fedőt, és egy spatulával a hal alányúlunk. Ha úgy érezzük kicsit már "merevedik" a hús, megfordítjuk és vissza helyezzük rá a fedőt kb 3-4 perc erejéig.

megfordit.jpg

megforditva.jpg

fedo.jpg

3-4 perc elteltével felemeljük a fedőt, s egy villa segítségével leszedjük a hal bőrét.

villau.jpg

boret_leveve.jpg

Majd újból a spatulával (lehet kettőre is szükség lesz) megfordítjuk a halat, óvatosan nehogy szétessen a húsa.

kesz.jpg

Lejjebb vesszük a hőfokot (villanytűzhelynél 5-ös fok), és fedő nélkül addig sütjük tovább amíg az olaj, meg a víz el nem párolgott. Ez kb 5-8 perc. 

U.M: A másik halat is ugyan ezen a módon kell elkészíteni.

Ha végeztünk sabzi polo-val (zöld fűszeres rizs), és citrommal tálaljuk. A tálalási forma az önfantáziáján múlik, de hagyományosan így nézne ki (hosszúkás tányéron). Iránban szívesen fogyasztanak mellé joghurtot.

hal_2.jpg

hal2_2.jpg

hal1_2.jpg

Jó étvágyat kívánok! :) ♥

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fuszerkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr2513195288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása