Fűszer Konyha

Perzsia Ízei

Áttekintés

2017. november 06. 18:59 - Fűszer Konyha

Az iráni konyha maga az egészség paradicsoma, e mellett nagyon változatos. Ízvilágában, ételeiben sok mindenben emlékeztet más Közel-Kelet-i országok konyhájára, de megvannak a sajátos, csak rá jellemző különlegességei is. Vendégszeretetük közismert és messze földön híres, mindig számolnak a hivatlan vendégekkel is.

b34143561f71d36b9071816ad78777c0.jpg

Az ókori Irán meglehetősen szerencsésnek mondhatta magát a mezőgazdasági adottságaival. Élénk kereskedelmet folytatott a rómaiakkal és a görögökkel, ennek eredménye ként rengeteg fűszer, dió, cukor utazott át ezeken a területeken. A perzsák nagyon ínyenc szájúak. Sztrabón, az ókor legnagyobb földrajztudósa Geographika című művében a következőket írja:

A perzsák pazarul étkeznek, egész állatokat, sokat és sokfélét tálalnak fel. A terítők, a poharak és egyebek kiállítása pompás, úgyhogy minden aranytól és ezüsttől ragyog. Borozás közben tanácskoznak a legfontosabb dolgokról, és szigorúbb határozatokat hoznak, mint józan állapotban".

Az ételek elfogyasztásához villát és kanalat szolgálnak fel, a kés nem tartozik hagyományos értelemben a perzsa terítékhez.Az irániak ritkán fogyasztanak levest, de ha mégis sort kerítenek rá általában sűrűek, sok zöldségből, fűszernövényből, és joghurtból állnak, mint például a hagyományos ash levesük. Legfőbb nemzeti eledelük a rizs (polo) aminek három főzési technikája is van. Nagyon szeretik a kenyereket, legelterjedtebb a vékony, ovális alakú lavash. Rendkívül gyakori, minden iráni háztartásban egy tál friss gyümölcs, például szőlő, dinnye, gránátalma, datolya, füge. A legtöbb zöldség, mint például a spenót, zöldbab, cukkini, fokhagyma, sárgarépa, és sütőtök, használatos a konyhájukban. A padlizsán "az iráni burgonya". Kedvelik a zöld salátákat, fokhagymával, chillivel, sóval, citromlével, olíva olajjal fogyasztva. Hagyományos fűszereik a "vörös arany", vagyis sáfrány, a rózsavíz, perzsa medvetalp (Iránban honos zellerfélék családjába tartozik), és a kardamon (gyömbér-féle). Asztalukról sohasem hiányozhat még a bazsalikom, kapor, koriander zöldje, metélőhagyma.

Az iráni konyha tipikus ételei, még a kebabok, amik általában borjú, vagy bárány húsból készülnek. A pörköltek, közülük leghíresebb a khoresh, és a dizi. Gyakran esznek folyami és tengeri halakat is, kedvencük a fehér hal, és a pisztráng.Édességeik közül legnevezetesebb a rózsavízzel ízesített halva, a diót és cukorszirupot tartalmazó baqlava, és a nokhodchi, ami egy csicseriborsós süti.

kebaba.jpg

Nemzeti italuk a teát, ha vendégségbe megyünk, ezzel kínálnak elősször. Hagyományosan egy kockacukrot kell a szánkba venni, aztán inni a teát. Közkedvelt italuk az ayran, ami ásványvízzel hígított joghurt, sóval, mentafűvel ízesítve.

 

 Forrás: Terebess Ázsia E-tár, Wikipedia: Iranian cuisine.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fuszerkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr5313196238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása